Publications

Tax Update | January 2018


January 22, 2018

The Israeli IRS published a draft dealing with the tax aspects of issuing Utility Tokens – “digital coins” – in exchange for services or products.

 

היבטי מיסוי בהנפקת Utility Tokens- “אסימונים דיגיטליים” למתן שירות או מוצר- פרסום טיוטת חוזר מס הכנסה


רקע

בשבוע שעבר פרסמה רשות המסים טיוטת חוזר הנוגעת להיבטי המיסוי בהנפקת (ICO) אסימונים למוצרים ושירותים (Utility Tokens). טיוטה זו מצטרפת לחוזר מס הכנסה בעניין מיסוי הפעילות במטבעות וירטואליים ברמת המשקיעים.

ככלל, Utility Tokens (אסימונים) מייצגים התחייבות מצד הגורם המנפיק לתת שירות או זכות למוצר עתידי בפיתוח. האסימונים נשמרים בארנקים הדיגיטליים של המשקיעים בהם, ובמקביל נרשמים בספרי החברה המנפיקה כהתחייבות בגין השירותים או המוצרים בגינם הם הונפקו. בחלק מהמקרים מוקצים גם אסימונים לעובדים ולבעלי המניות של החברה המנפיקה. יצוין, כי טיוטת החוזר לא מתייחסת להנפקת אסימונים המתייחסים לזכויות הוניות.

השלכות מיסוי על חברה המנפיקה

על פי טיוטת החוזר, תמורת ההנפקה תסווג כהכנסות מראש, כאשר ההכרה בהכנסה תהיה ככלל לשיעורין בהתאם לקצב מתן השירותים או אספקת המוצרים. טיוטת החוזר מפרטת מספר מודלים עסקיים ומצבים מיוחדים והשלכותיהם על עיתוי ההכרה בהכנסה:

• במקרים בהם האסימונים מקנים זכות תמידית לקבל שירות או להשתמש בפלטפורמה- הכרה בהכנסה במלואה ביום שהשירות או הפלטפורמה הפכו לזמינים (אלא אם כן מדובר בשירות שזמין בחלקו)

• מכירת אסימונים אותם קיבלה החברה המנפיקה כעמלת שימוש בפלטפורמה אותה פיתחה – ההכנסה תוכר ביום בו מתבצעת בפלטפורמה העסקה אשר זיכתה אותה בעמלה האמורה.

• במקרים בהם האסימונים לא יוצרים לחברה המנפיקה מחויבות לספק שירות או מוצר- הכרה בהכנסה במלואה

• במקרים בהם הפיתוח לא צלח, נמכרה הפעילות או הועברה לגוף אחר- הכרה מיידית בכל יתרת ההכנסות מראש

בנוסף, על פי טיוטת החוזר אין מניעה כי חברה המנפיקה Utility Tokens תהיה זכאית להטבות במס על פי חוק עידוד השקעות הון, התשי”ט-1959, כאשר השאלה האם הכנסתה של חברה כזו מהווה “הכנסה מועדפת” או “הכנסה טכנולוגית”, תיבחן מבחינה מהותית על פי טיב השירותים או המוצרים.

היבטי מע”מ

מועד אירוע המס לצרכי מע”מ יקבע באופן שונה במקרים בהם האסימונים מהווים התחייבות למתן שירות, לעומת מקרים בהם הם מהווים התחייבות לעסקת מכר:

• שירות– ככלל במועד קבלת תמורת ההנפקה בכפוף להקלות במקרים מסוימים בהם ניתן יהיה לדווח על בסיס מצטבר

• עסקת מכר – ככלל הדיווח יהיה על בסיס מצטבר בכפוף לחריגים מסוימים.

השלכות המס על מחזיקי האסימונים

הסיווג לצרכי מס בידי מחזיקי האסימונים יהיה כרכישה של זכות לקבל שירות או מוצר בעתיד, ולכן מועד ההכרה בהוצאה ידחה עד מועד צריכת השירות או המוצר, ותוכר בהתאם לקצב קבלת השירות. באם מדובר באסימונים המקנים זכות תמידית לקבלת שירות, עלותם תוכר כהוצאה פירותית או כעלות, לפי העניין, במועד בו החברה המנפיקה חדלה מלספק את אותו שירות.

מכירת אסימונים בשוק משני תיחשב למכירת נכס ותחויב ככלל במס רווחי הון. יחד עם זאת, אדם אשר הכנסותיו ממכירת אסימונים עולות כדי “עסק”, הרי שהכנסות כאמור יסווגו כהכנסות מעסק.

הנפקת אסימונים לעובדים

טיוטת החוזר קובעת כי הכנסתו של עובד לו הוקצו אסימונים על ידי החברה המנפיקה תחויב במס במועד ההקצאה כהכנסת עבודה (ולא רווח הון), בהתאם לשווי האסימונים במועד הקצאתם, וזאת אף אם האסימונים מוגבלים בעבירותם.  בהתאמה, לחברה יותרו הוצאות שכר בהתאם לשווי ההכנסה שהוכרה בידי העובד בשנת המס בה נוכה לו מס בשל ההקצאה. ניתן לראות כי ישנו פער גדול בין השלכות המס על עובד לו הוקצו מכשירים הוניים תחת סעיף 102 לפקודה, כחלק מתכנית תגמול של החברה, לבין השלכות המס על עובד שהוקצו לו אסימונים כאמור בהתאם לגישה בטיוטת החוזר.

***

לקבלת פרטים נוספים, אנא צרו קשר עם עו”ד אלעד בראונר, ממשרד הח”מ, בטלפון 03-6074574 או במייל [email protected]


משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ (GKH), הנו אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, המונה למעלה מ-150 עורכי דין. למשרד התמחות ופעילות ענפה בתחומי המשפט המסחרי, ובין היתר בתחום מיזוגים ורכישות, שוק ההון, הייטק וטכנולוגיה, בנקאות, מימון, ליטיגציה, הגבלים עסקיים ודיני תחרות, אנרגיה ותשתיות, איכות הסביבה, קניין רוחני, דיני עבודה ומיסים.

המידע בחוזר זה מיועד ללקוחות משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ וידידיו. כל המידע הנכלל בחוזר זה הינו בבחינת מידע כללי ותמציתי בלבד, ואינו מהווה חוות דעת או ייעוץ משפטי. על המשתמש לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים שנדונו בחוזר.