Publications

Labor Law Update | November 2017


November 21, 2017

Raising minimum wage and the new 20% surcharge employers’ face when hiring refugees:

העלאת שכר המינימום והיטל מעסיקים בשווי 20% בהעסקת עובדים מבקשי מקלט

לקהל לקוחותינו שלום רב,

1. העלאת שכר המינימום:

לתשומת לבכם, מליאת הכנסת אישרה סופית את העלאת שכר המינימום ל-5,300 ₪ החל מה-1 בדצמבר 2017.

שכר המינימום לשעה יעלה מ-26.9 ל- 28.49 ₪, ושכר המינימום היומי בשבוע עבודה של 5 ימים יעלה ל-244.66 ₪ ובשבוע עבודה של 6 ימים ל- 212 ₪ ליום.

תיקון זה משפיע על כלל המעסיקים במשק, וכן על מזמיני שירותים, ומומלץ לוודא עמידתכם בהוראות החוק, ועמידת ההסכמים מול ספקי השירותים בתיקון לעיל.

נזכיר כי אי תשלום שכר מינימום או אי כלילת התוספת לשכר המינימום בהסכמים למתן שירותים בתחומי הניקיון, שמירה וקייטרינג לעובדי המעסיק, עלולים להוביל להטלת עיצומים כספיים גבוהים מכוח החוק להגברת האכיפה בדיני עבודה.

בנוסף, היות ועל כלל המעסיקים לתלות מודעה בדבר שכר המינימום על פי חוק במקום העבודה, יש לעדכן את ההודעה בהתאם לאמור לעיל.

2. היטל על העסקת פליטים ומסתנני עבודה מסודאן ואריתראה:

בהמשך לחוזר הלקוחות של משרדנו מחודש אוגוסט 2016, הרינו לעדכן כי לאחרונה הכריע סופית בית המשפט העליון בסוגיית חובת מעסיקים המעסיקים פליטים ומסתנני עבודה מסודאן ואריתראה שהינם מנועי הרחקה, לשלם היטל מעסיקים בגובה 20% מהכנסת העובד.

בפסק דין מפורט, דחה בית המשפט העליון את הערעורים השונים שהוגשו כנגד החובה לשלם את ההיטל האמור, וקבע כי הטלת ההיטל נמצאת במסגרת סמכויות ממשלת ישראל, על מנת לעודד העסקה של עובדים תושבי ואזרחי מדינת ישראל, ומשכך מדובר בהיטל חוקי ומחייב, בדומה לפיקדון שנכנס לתוקף השנה, כפי שעדכנו אתכם בחוזר הלקוחות המצ”ב.

חלק נפרד של ההליך, דן בסוגיית נקודת הזיכוי לעובדים זרים ובפרט למסתננים מנועי הרחקה, ולעניין זה הסכים בית המשפט העליון כי מדובר בקבוצת עובדים אשר קרובה יותר לסטטוס תושבים מאשר עובדים זרים אחרים.

במסגרת ההליך, הודיעה רשות המיסים כי אכן בכוונתה לזכות את אותם “מסתננים מנועי הרחקה” בנקודת הזיכוי עד שנת 2014 (החל משנת 2015 העובדים אינם זכאים לנקודות זיכוי מכוח התקנות), בהתקיים 3 תנאים:

1. על המעסיקים להוכיח כי תשלום בגין נ’ זיכוי הגיעו לעובדים בפועל, לאחר שנוכה מהם מס.

2. עובד המחזיר ברישיון “אינו זכאי לעבוד” או ברישיון המגביל אותו גיאוגרפית לא זכאי לנק’ זיכוי.

3. עובד שלגביו קיימות הראות להעברתו למתקן חולות אינו זכאי לנק’ זיכוי.

משמעות פסק דין זה מייקרת את העסקתם של מסתננים ופליטי עבודה, ואי ביצוע התשלומים לרשות המיסים, עלול לכלול ריביות וקנסות למעסיקים. לעניין זה נציין כי רשות המיסים פרסמה הודעה לפיה לאור פסק הדין, מעסיק שיסדיר חובות עבר עד ליום 31.1.2018 יהיה פטור מריביות ומקנסות ככל שהוטלו עליו, ואף יוכל לפרוס את התשלום ל- 36 חודשים. להודעת רשות המיסים – לחץ כאן.

בנוסף, נדגיש כי ייקור העסקת מסתננים משפיע במיוחד על חוזים לאספקת שירותים, ובפרט בענפי הניקיון, השמירה והקייטרינג לעובדי המעסיק, ואי הכללת שווי ההיטל עלול להביא לכך שהחוזה למול ספק השירותים יהיה חוזה הפסד, ומשכך – עלול להביא להטלת עיצומים מכוח החוק להגברת האכיפה בדיני עבודה.

לאור ההשלכות של השינויים בחוזר זה, אנו ממליצים ללקוחותינו אשר העניין נוגע להם להיוועץ במשרדנו או עם רואי החשבון בעסקם על מנת להבין את ההשלכה הספציפית על עסקם.

להורדה כמסמך PDF

 

***

לפרטים נוספים בעניין מבזק זה הנכם מוזמנים לפנות למחלקת דיני עבודה בטלפון: 03-6074800; לעו”ד יעל דולב, ראש מחלקת דיני עבודה במייל: [email protected]; או לעו”ד עידן פפר במייל: [email protected]


משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ (GKH), הנו אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, המונה למעלה מ-150 עורכי דין. למשרד התמחות ופעילות ענפה בתחומי המשפט המסחרי, ובין היתר בתחום מיזוגים ורכישות, שוק ההון, הייטק וטכנולוגיה, בנקאות, מימון, ליטיגציה, הגבלים עסקיים ודיני תחרות, אנרגיה ותשתיות, איכות הסביבה, קניין רוחני, דיני עבודה ומיסים.

המידע בחוזר זה מיועד ללקוחות משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ וידידיו. כל המידע הנכלל בחוזר זה הינו בבחינת מידע כללי ותמציתי בלבד, ואינו מהווה חוות דעת או ייעוץ משפטי. על המשתמש לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים שנדונו בחוזר.