Publications

IP Update | November 2016


November 23, 2016

Mandatory Registration of Copyright Agents (Hebrew):

חובת רישום Copyright agent

עדכון בנושא חובת רישום Copyright agent בארצות הברית, לצורך קבלת פטור של בעלי אתרים ו/או אפליקציות מאחריות בגין הפרת זכויות יוצרים בקשר לתכנים שהועלו לאתרים ו/או אפליקציות על ידי גולשים

בשנים האחרונות בעלי אפליקציות ואתרי אינטרנט רבים מאפשרים לגולשים להעלות תכנים שונים, כגון תמונות, טקסטים וקבצי וידאו (הידועים בשם User Generated Content) לפלטפורמות שלהם. לאור הקושי שבפיקוח על תוכן המועלה על ידי גולשים והחשש מפני ניצול לרעה של הפלטפורמה להעלאת תכנים ללא רישיון מתאים או באופן המפר זכויות של צדדים שלישיים שהנם בעלי התכנים, הדין האמריקאי מעניק לספקי שירותים מקוונים פטור מאחריות בגין הפרת זכויות יוצרים על ידי גולשי האתר ומשתמשי האפליקציה, וזאת בכפוף לתנאים מסוימים.

על מנת ליהנות מהפטור, על בעל השירות המקוון לאמץ נוהל “הודעה והסרה” המאפשר לבעל זכות יוצרים ביצירה להתריע על הפרה לכאורה של זכויותיו. עוד נדרש כי פרטי איש הקשר לקבלת הודעות מסוג זה יפורסמו באופן ברור באתר או אפליקציה, וכי בעל הפלטפורמה יסיר מיידית כל תוכן שנטען לגביו כי הוא מפר זכויות, עוד בטרם נתבררו הטענות לגופן.

אחד מהתנאים הפחות מוכרים שמציב החוק האמריקאי (The Digital Millennium Copyright Act (DMCA)) הינו החובה למנות Copyright agent אשר ישמש כאיש קשר ויהיה אחראי על קבלה וטיפול בהודעות המתקבלות מבעלי זכויות, המבקשים להסיר תכנים מפרים שהועלו על ידי הגולשים. בנוסף, פרטי סוכן זה חייבים להיות רשומים במאגר המופעל על ידי משרד זכויות היוצרים האמריקאי (U.S. Copyright Office), ועל מפעיל השירות חובה לשמור על הרישום האמור עדכני. היה ולא נרשמו פרטי ה-Copyright agent במאגר, יתכן כי בעל האתר או האפליקציה לא יוכל ליהנות מהגנה מפני תביעות הפרת זכות יוצרים על ידי משתמשיו, כפי שמקנה ה-DMCA!

יוער כי נוהל “הודעה והסרה” דומה אומץ אף בפסיקה הישראלית, אם כי בישראל אין דרישה פורמאלית לרשום את ה-Copyright agent במרשם כלשהו.

לאחרונה ערך משרד זכויות היוצרים האמריקאי רפורמה בתקנות רישום ה-Copyright agents ומערכת רישום אלקטרונית חדשה צפויה להפוך למנגנון הרישום הבלעדי החל מה-1 בדצמבר, 2016. מערכת זו מקלה על אופן רישום ועדכון פרטי הקשר של ה-Copyright agents. מפעילי שירותים מקוונים אשר רשמו בעבר Copyright agents, נדרשים עתה לפי התקנות החדשות לרשום את ה-Copyright agents באמצעות המערכת החדשה עד סוף שנת 2017. כל רישום במערכת החדשה תקף לתקופה של 3 שנים, שבסופה יהיה על בעל האתר או האפליקציה לחדש את הרישום.

לפיכך, אנו ממליצים לבעלי אתרים ואפליקציות המפעילים שירותים מקוונים המאפשרים העלאת תוכן גולשים והפונים לקהל האמריקאי, להצטרף למערכת החדשה ולפעול בהקדם לרישום Copyright agent באמצעותה.

אנו, כמובן, נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע בהליך הרישום וכן בעדכון תנאי השימוש של אתר האינטרנט או האפליקציה שלכם ככל הנדרש.

*   *   *

לפרטים נוספים בעניין זה הנכם מוזמנים לפנות לעו”ד אלה טבת, שותפה, ראש מחלקת קניין רוחני, בטלפון 03-6074580 או בדוא”ל ([email protected]).


משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ (GKH), הנו אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, המונה למעלה מ-150 עורכי דין. למשרד התמחות ופעילות ענפה בתחומי המשפט המסחרי, ובין היתר בתחום מיזוגים ורכישות, שוק ההון, הייטק וטכנולוגיה, בנקאות, מימון, ליטיגציה, הגבלים עסקיים ודיני תחרות, אנרגיה ותשתיות, איכות הסביבה, קניין רוחני, דיני עבודה ומיסים.

המידע בחוזר זה מיועד ללקוחות משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ וידידיו. כל המידע הנכלל בחוזר זה הינו בבחינת מידע כללי ותמציתי בלבד, ואינו מהווה חוות דעת או ייעוץ משפטי. על המשתמש לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים שנדונו בחוזר.